January 04, 2021

Så kommer 5G att förändra bilbranschen

Fem trendspaningar inför 2021

STOCKHOLM, Sverige – 4 januari 2021Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), världens digitala infrastrukturföretag, har publicerat fem trendspaningar inom 5G som kommer att forma bilindustrin. Analysen belyser hur tillverkare så kallade OEM och mobilleverantörer anpassar sin digitala infrastruktur och använder ett ekosystemet av partners för att nå 5G: s fulla potential, såsom framsteg inom uppkopplade bilar och nya datadrivna tjänster.

Equinix finns verksamma på fler ä än 60 marknader och har en stark position inom hela försörjningskedjan, däribland fordonstillverkare, bildelstillverkare och nätverksleverantör, vilket ger företaget en unik helhetsbild när det kommer till trender rörande digital infrastruktur.

Här är fem framtidsspaningar från Equinix om hur 5G kommer att påverka bilbranschen.

  1. För att främja 5G kommer mobilleverantörer och deltagare i det framtida mobilitetsekosystemet att omvandla sin digitala infrastruktur och samarbeta inom delade ekosystem

5G har potential att åstadkomma stora framsteg, inte bara för fordonsindustrin utan även framtida transporter som helhet. En hög nivå av interoperabilitet och öppenhet krävs dock för att förverkliga denna potential. Traditionella OEM-tillverkare, Tier 1-system och bildelstillverkare förväntas därför i allt större utsträckning flytta sig från en avstängd och centraliserad IT-arkitektur mot ett dynamiskt tillvägagångssätt baserat på datadelning och samarbete med branschkollegor via konsortier och nya partnerskap.

  1. Datahantering kommer att ske mer vid den digitala kanten

5G kommer att leda till en enorm ökning av data inom bilbranschen. För avancerade anslutna bilar beräknas dataflödet nå 1 gigabyte per fordon och dag. Detta beräknas explodera ytterligare 30 gånger till 1 terabyte data per fordon per månad 2025. Detta skapar ett behov av betydligt mer bandbredd och snabbare funktioner för databehandling nära slutanvändare och mobila enheter vid den digitala kanten. Dessutom har den nya 5G-standarden en mer begränsad räckvidd än 4G på grund av högre radiofrekvenser som kräver att operatörer distribuerar mer radioutrustning, optisk kapacitet och nätaggregationspunkter för att täcka samma geografiska område. Equinix förväntar sig därför en betydande ökning av lokala edge computing-möjligheter.

  1. 5G kommer att utveckla V2X-teknik (Vehicle-to-Everything), vilket möjliggör uppkopplad körning och tjänster för framtidens smarta städer

5G möjliggör viktiga framsteg inom området V2X-teknik som gör det möjligt för fordon att kommunicera med andra fordon, fotgängare och med infrastrukturen som hanterar vägar, trafik och IT. Denna kommunikation kommer att leda till säkrare, mindre trafikerade vägar med en förbättrad förarupplevelse. 5G kommer att spela en nyckelroll för anslutna fordon genom att ge hög bandbreddsanslutning för uppdateringar, dataöverföring mellan fordon och smarta tjänster. 

  1. 5G kommer att låsa upp nya datadrivna affärsmöjligheter för OEM-företag - särskilt inom underhållning och smarta tjänster

Medan biltillverkare i stor utsträckning har fokuserat på tekniska förbättringar, orsakar övergången till anslutna, autonoma, delade och elektriska fordon - accelererat av expansionen av 5G - biltillverkare att ompröva sina affärsmodeller och alltmer prioritera datadrivna tjänster. Detta banar väg för OEM-företag att investera i avancerade digitala tjänster inklusive avancerade förarassistanssystem (ADAS) och förstärkt verklighet (AR).

  1. 5G kommer att främja biltillverkningen, vilket möjliggör storskalig användning av komplexa IIoT-applikationer

Utöver fördelarna för oss som kör fordon förväntas 5G också förändra biltillverkningen. Datainsamling och analys genom IoT-enheter - i kombination med 5G:s snabbare överföringshastigheter - möjliggör mer synlighet under hela produktionsprocessen. Anslutna sensorer gör det möjligt för tillverkare att få meningsfull insikt från realtidsinteraktioner mellan maskiner, system, tillgångar och saker.

Citat:

  • Maria Sundvall, VD, Sverige, Equinix:
    ”5G ger den svenska bilindustrin nya möjligheter till innovationer. Men för att 5G ska lyckas måste tillverkare och mobilleverantörer anpassa sin digitala infrastruktur för att hantera den enorma ökning av data som utvecklingen ger.  Equinix tillhandahåller en plattform där  svenska aktörer inom bilindustrin kan nå vårt globala ekosystem av leverantörer inom telekom och andra industrier samt utnyttja vår hybrida multimolnarkitektur.

För mer information

Om Equinix
Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) är ett av världens ledande företag inom digital infrastruktur och Equinix datacenter ger företag tillgång till snabba och säkra digitala förbindelser över hela världen. Med Equinix plattform kan företag smidigt skala upp verksamheten och påskynda lanseringar av digitala tjänster globalt. Samtidigt erbjuder Equinix sina kunder tillgång till molntjänster, nätverk, partners, och leverantörer som ingår i företagets ekosystem och som ytterligare stärker kundens möjligheter att framgångsrikt bedriva sina affärer.

Forward Looking Statements
This press release contains forward-looking statements that involve risks and uncertainties, including statements about interconnection bandwidth growth, the rate of adoption of digital transformation, and the benefits of the “network effect”. Actual results may differ materially from expectations discussed in such forward-looking statements and the predictions made from the Global Interconnection Index. Factors that might cause such differences include risks described from time to time in Equinix filings with the Securities and Exchange Commission. In particular, see recent Equinix quarterly and annual reports filed with the Securities and Exchange Commission, copies of which are available upon request from Equinix. Equinix does not assume any obligation to update the forward-looking information contained in this press release.

Presskontakt
Madelene Kornfehl (Cloudberry)
+46 706 58 58 85
madelene@cloudberry.se